Али Байрам

11.02.2013 - 14:24

Представяме Ви обичания от всички поет на Лудогорието Али Байрам с думите на Мехмет Чавуш:

 

 “ Видният поет АЛИ БАЙРАМ е роден на 25.09.1935 г. в с. Черник, община Дулово. Осиротява на много крехка възраст, но въпреки това в нито един свой стих не виждаме да ползва думите ЖИВОТ-ШАМАР в рима, но възприема детството си като понасяне на житейски шамари.

Възприема пръстта като ЧЕСТ, като влива в пръстта потта от честния си труд и сълзите си.  Възприема книгата и училището като свой ДРУГАР по време на тежкото си детство.  Завършва началното и основното си образование в гр. Дулово. После две години учи в Турската гимназия „Мустафа  Супхи” в гр. Момчилград. Завършва средното си образование в гр. Дулово.  По време на социализма се бори за насъщния, като дълги години работи в Сливенските мини и в комбината за тежкотоварни автомобили в гр. Шумен.  Спестява пари за храна и обучение.  Така през 1971 г.  завършва специалността „Тюркология” на Софийския университет.  Работи 4 години във вестника на  Софийския университет.  По-късно се налага да работи като учител и възпитател в различни села на Лудогорието и Добруджа. По време на възродителния процес бива уволнен и започва работа в циментовия завод в гр. Девня. 

Започва да се отдава на поезията през 1955 година.  Първото му стихотворение се публикува в регионалния вестник „Rodop Mücadelesi” (Родопска борба), издаван в гр. Хасково.  През 1955 г. печели първа награда в конкурса „Защо Четем?”, организиран от радиото на гр. Стара Загора.  След което успява да открехне „стоманените” врати на вестниците „Yeni Işık” (Нова светлина), „Halk Gençliği” (Народна младеж), на списанието „Yeni Hayat” (Нов живот) и други регионални турски издания.  Избрани негови стихотворения се публикуваха в годишни издания и учебници.  Творчеството му бе представено със седем стихотворения в списание „Balkan Türklerinin Sesi” (Гласът на балканските турци), издавано в гр. Истанбул.  През 1992 г. взе участие в Международния фестивал на поезията на турски език, организиран през месец май 1992 г. в гр. Бурса, Турция, където представляваше България.  През 1993 г. участва и в Международния симпозиум „Народната литература по Пътя на коприната”.  През 2005 г. взе участие в Международните вечери на хазарската поезия, проведени в гр. Елазъг.  

Светът в поезията на Али Байрам може да се улови лесно.  Сваляме шапка в знак на уважение пред поезията му, чиито врати са открехнати за хората, заинтересовани от душевния мир и стихосложението.  

В периода 1992- 1995 г. Али Байрам бе на длъжност експерт по майчин турски език в Регионалния инспекторат по образование в гр. Силистра.  Поетът е носител на 6 почетни награди, дарени му по време на официални церемонии. „

Али Байрам бе председател на УС на Сдружението на турските писатели „Делиорман” гр. Разград.

Али Байрам почина през 2011г. . Така изгубихме един поет, който остави сериозна следа в литературата на турците в България. 

Сподели